måndag 5 maj 2008

Chimpanser i urskogen

Nu har vi tillbringat en vecka i den exotiska kuststaden Kribi. Bor pa ett schyst hotell precis invid havet. Har blivit mycket badande, hade turen att traffa pa en Cameroonese med boogey board som vi fick lana, den har anvands flitigt i de stora vagorna.
Haromdagen for vi ivag pa en dagsutflykt for att fa traffa och umgas med Chimpanser. Jag hade tidigare under resan traffat en Amerikanska som talade varmt om upplevelsen, hon gav mig ocksa numret till en Irlandsk veterinar som tydligen skulle vara ansvarig for projektet. Efter lite arbete lyckades vi hyra en 4wd fran hotellet med chaffis a allt(en gladprick, iallafall i borjan acv dagen), bensin och olja inforskaffades, det skulle tydligen behovas till den batfard som vantade. Vi hade fatt lite otydliga instruktioner om vart vi skulle men var chaffis verkade som om han visste vagen. Vi kom ut pa allt mindra vagar, tills vagen slutligen forsvann helt. Mitt ute i djungeln var vi. Och det blev allt svarare att ta sig fram. Slutligen korde vi ner os rejalt i en lerpol och jeepen slet fortvivlat far att ta sig upp. Vi knuffade pa, forsokte hitta nat att lagga under de spinnande ljulen, och efter en halvtimme lyckades vi slita opss loss ur lergreppet. Tyvarr hade den bakre kofangaren fastnat i ett banantrad och vikits ut fran var bil. Vi skrattade lite nervost och chaffisen skrattade annu mer nervost foljt av ce bon ce bon! Vagen blev dock lite battre efter som och efter att ha studsat over en bro( bara nagra cm fran kanten) kom vi efter manga timaar fram till apkvinnan(jag kallar henne sa, men i sjalvaverket heter hon Lucy). Bilen pustade ut och lat ganska medtagen.
Apkvinnan, som alltsa var en volotar fran Irland och tillika veterinar tog emot oss med oppna armar, overlycklig att kunna prata engelska med nagon. Hon berattade lite om Chimpansernas tillstand och sedan fick vi folja med in i djungeln far att raffa vra kusiner. Vi hade knappt gatt mer an ett par meter innan ett tiotal chimpanser kom springande, svingnde ja till och med rullande mot oss. De va verkligen inte folkskygga och hoppade glatt upp i famnen for att sedan klattra runt var helst pa kroppen de kom at! Hur kul som helst, efter ett tag blev de lite val upprymda och borja nafsa och nypa oss lite, vi har alla nu apblamarken som matchar solbrannan:) Dar satt vi i djungeln ett par timmar och lekte med aporna, dom plockad loppor fran oss och vi fran dem, det gick aven at en och annan banan. Sedan var det dags att ta sig hem innan morket borjade falla, var jeep studsade fram och tillbaka mellan lera och stenar och nar vi slutligen nadde civilisatuionen igen lat den valdigt skumt och krangde fram och tillbaka, ojojoj,; nu slutar min tid, fortsattningfoljer!!

Inga kommentarer: